Sari la conținut
AV Club Cauta Redactor Citește mai mult... ×
 • Vă place Brahms ?


  Tudor

  Lăsând la o parte transparenta alăturare de un foarte vechi (dar apreciat) film cu același nume, chiar nu văd de ce nu v-ar plăcea. Mie unul îmi place. Chiar foarte mult. Și ca să vă probez că nu vorbesc în van, am ales să vă zic câteva cuvinte despre prezentul disc, disc ce conține două lucrări ceva mai puțin cunoscute. Chiar și printre melomani cu vechime respectabilă. Vă șoptesc sincer că nici eu nu auzisem de ele până-n urmă cu 20...30 de ani.

            Este vorba despre două lucrări camerale ce-mi plac chiar tare mult și despre care îmi propusesem cu nepermis de mult timp în urmă să vă vorbesc, două sextete pentru instrumente cu coarde. Două viori, două viole și două violoncele. Singurele lucrări de acest gen, de altfel, compuse de celebrul compozitor romantic. Ambele compuse la tinerețe, primul (op. 18) la 27 de ani, al doilea (op. 36) la 33 de ani.

  Primul impresionează prin prospețime și fantezie. Plin de avânt și de dramatismul pe care tare mult îl aprecia nu foarte de mult timp un coleg de pe forum... se știe el cine. Surprinzător prin abundența mergând până la risipă a atâtor calități (alții cred că ar fi avut material pentru cel puțin două compoziții de acest gen). Să fie oare de vină tot tinerețea ? Foarte posibil, chiar foarte probabil. Romantismul (este vorba de curentul muzical) ca romantismul, dar atâta bogăție explozivă mă impresionează chiar și acum, la vârsta avansată pe care o am.

            Al doilea sextet frapează poate mai puțin prin aport “energetic”. Remarcăm o structură de o altă factură, poate ceva mai complexă. În care însă multe din temele muzicale par că ar veni de undeva din altă lume și ți se strecoară tiptil-tiptil în urechi, dar mai apoi, într-o manieră persuasivă răzbat în structura ta intimă. Se întâlnesc mai des motive sinuoase pline de visare. Din când în când, atunci când nostalgia ușor melancolică riscă să te-nlănțuiască prea tare, străbate însă și acel filon de energie contrastantă ce contrabalansează starea anterioară. Dovedind posibilitățile aproape cameleonice ale lui Brahms de a trece în revistă complexitatea stărilor umane.

            Interpreții sunt de prim rang. Eram mai demult familiarizat cu valoarea foarte ridicată a interpreților maghiari de muzică clasică. Dar cei prezenți pe acest disc sunt chiar deosebiți.

  Este vorba de cvartetul Bartók, unul din cele mai bune cvartete la nivel mondial. Completat cu alți doi foarte buni interpreți, componenți ai unui alt valoros cvartet maghiar, cvartetul Tátrai.

            Iar despre sunet, tot ce pot să vă spun este că nu sunt prima dată foarte plăcut surprins de calitatea înregistrărilor Hungaroton. Discul face parte dintr-un set de 3 CD-uri ce cuprind și cvartetele și cvintetele pentru coarde, interpretate de același cvartet, plus György Konrád. Vă asigur că și celelalte lucrări merită să fie luate în considerare.

            Așadar:

  • Johannes Brahms – Sextete pentru coarde (String Sextets) – nr. 1 în si bemol major (in B flat mjor) op. 18; nr. 2 în sol major (in G major) op. 36
  • Bartók Quartet + Ede Banda & György Konrád
  • Hungaroton – Ediție 1994 (înregistrări originale din 1971 – 1974)

   

   

   

  Brahms - Sextete.jpg

  • Like 5
  • Thanks 3


  Recenzie utilizator

  Comentarii Recomandate

  Nu sunt comentarii de afișat


×